Колко дълго трае любовта?
Колко дълго трае любовта? / sxc.hu

Колко дълго трае любовта? Много кратък и хубав въпрос. Не ни се мисли защо ви вълнува. Имате някаква работа с точно определен час и искате да знаете ще сте влюбени ли по това време или не? Или пък преценявате струва ли си инвестицията, защото времето е пари все пак? А може би искате да установите етапа, на който се намирате във връзката - дали е любовен или постлюбовен? Както и да е - вие питате, ама нашата работа не е да питаме обратно, а да отговаряме.

Имаме две новини - добра и лоша. Добрата е, че разполагаме под ръка с няколко много точни научни изследвания на химическия баланс в тялото, определян като любов, така че можем да определим срока. Лошата новина е, че всички изследвания дават различен срок, защото мерят различна любов. Това е големият проблем на подобна задача - няма единен обект на изследването.

Любовта много трудно се дефинира. Всъщност по научен път не е толкова сложно, но дори учените се съгласяват, че под любов се визират няколко съвсем различни процеса. Нека не бъдем уклончиви обаче, нещо ни кара да предполагаме, че вие имате предвид не любовта на бабата и дядото след 50 години съвместен живот, нито тази на майката към детето, на момчето към кучето, на момичето към шоколада, на ултраса към любимата фланелка, на журналиста към празните приказки.

Вие най-вероятно визирате романтичната любов, влажните длани, учестения пулс, пеперудите в стомаха. Всички тези усещания се дължат на един протеин, наречен фактор на нервния растеж. Едни типове от университета в Павия си нямали друга работа и наблюдавали нивата на този протеин при прясно влюбени хора, все още романтично привлечени мъже и жени, но във връзка, двойки в постоянна връзка и самотници. Оказало се, че въпросният протеин, който причинява симптомите на романтичната любов, е в завишени нива само на прясно влюбените. Дори онези, които вече са станали гаджета или са се оженили, намаляват нивата и те достигат да същите като на самотниците.

Колко дълго трае любовта
netinfo

Съвсем други фактори влизат тогава в играта, които също са част от голямата загадка, наречена любов, но нежните трепети са изчезнали, те зависят само от фактора на нервния растеж. И нивата се връщат в нормални граници точно за една година.

Ето как, ако сте влюбени, независимо какъв е резултатът на вашата любов - приказна споделеност, брак, раздяла и т.н., нивата ви на протеина ФНР ще се нормализират за една година. Което би трябвало да значи, че според италианското изследване романтичната любов, било то споделена или не, трае точно една година.

Но това е толкова неромантично. Не трае ли вечно, този белтък смотан не може ли по-дълго да се произвежда? Принципно може, ама води до известен химически дисбаланс в организма, така че не е много добре. На онези, които казват - „пфу, плюя аз на такива изследвания, искам друго" - можем да кажем, че има и други проучвания, които вдигат срока на година и половина, 4 години, 7 години и дори с 12 годишен цикъл, ама не сме сигурни там точно кой протеин мерят.

И понеже, както казахме неколкоктратно, любовта е сложен обект за изследвания, нека дадем и нашия скромен принос. На въпроса колко дълго трае любовта ще отговорим, че любовта трае до момента, в който престане да си трае и започне да вика за неща, за които преди си е траела.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук