/ iStock/Getty Images
Един от първите чифтове маратонки с марката "Найки" бе продаден за 437 500 долара на търг на "Сотбис" в интернет, съобщиха ТАСС и Франс прес. Платената сума е рекордна за маратонки.
Маратонките "Moon Shoe" са били предназначени за американски атлети, които се готвели за участие в Олимпийските игри през 1972 г. От въпросния модел са произведени едва 12 чифта. Продаденият на търга е единственият, който никога не е бил носен. Предварителната му оценка бе между 110 000 и 160 000 долара.
Предишният рекорд - 190 372 долара, бе регистриран през 2017 г. от чифт маратонки "Конвърс Фастбрек", носени от баскетболната знаменитост Майкъл Джордан на финала на Олимпийските игри през 1984 г.
Въпросният чифт маратонки "Moon Shoe" бе купен от 61-годишния канадски предприемач Майлс Надал, който е планирал да го изложи в частния си музей в Торонто.

Първоначално "Moon Shoe" бе част от колекция от 100 чифта маратонки, предложени за продажба на онлайн търг, организиран от "Сотбис" в партньорство със специализирания сайт Stadium Goods.

Майлс Надал възнамеряваше да купи цялата колекция, но собственикът на "Moon Shoe" реши да го изтегли от търга миналата седмица и да го предложи отделно за продажба. Тогава Надал купи останалите 99 чифта маратонки за рекордните 850 000 долара. В края на краищата сега той стана собственик на цялата колекция от 100 чифта маратонки.
"Moon Shoe" дължи названието си на приликата между следите, оставени от маратонката, и стъпките на американските астронавти на Луната.
БТА