Колекционер плати 2,1 млн. долара за бейзболна картичка
Колекционер плати 2,1 млн. долара за бейзболна картичка / снимка: БГНЕС, архив

Бейзболна картичка беше купена за рекордните над 2,1 млн. долара на търг, организиран от аукционна къща Goldin Auctions в град Западен Берлин, щат Ню Джърси. Новият й притежател е анонимен колекционер.

„Притежател на лота стана изключително богат човек и страстен почитател на бейзбола”, каза след приключването на търга собственикът на аукционната къща Кен Голдин. Той добави, че сумата от 2 105 770 долара е най-високата, която някога е плащана за подобна картичка. Стартовата й цена е започнала от 500 000 долара.

Самата картичка е издадена през далечната 1909 г. и е на легендарния играч на „Питсбърг Пайрътс” Хонус Вагнер, разкрива БГНЕС. Нейната ценност се състои в това, че на обратната й страна без знанието на самия Вагнер е била поставена реклама на цигари на прочута тютюнева компания. Когато бейзболистът научил, че е станал, без да го иска рекламно лице, веднага е поискал унищожаването на тиража.

Вагнер обяснил постъпката си с факта, че не желае децата, след като си купят картичка с неговия лик, да отскочат за пакет цигари. Общо са запазени 50 такива картички.