Кокошка от Разград снася зелени яйца
Кокошка от Разград снася зелени яйца / снимки: Радка Минчева

Три зелени яйца снесе за седмица кокошка от Разград. „Само черупката е различна, иначе яйце като всяко яйце”, обяснява 55-годишната Стоянка Друмева, собственичка на необичайния продукт.

Семейството на Стоянка Друмева още не е опитало вкуса на зелените яйца. 55-годишната готвачка в детска градина в Разград занесла едно от кокошите произведения в местното ДВСК, оттам обаче й поискали 20 лева за изследване и тя решила, че е по-добре да ги изхвърли, отколкото да плати таксата.

Нейна позната – лекар в разградската болница – я успокоила, че няма нищо вредно в зелените яйца. Тя самата от месеци консумирала подобни. Двете открили и общото между пернатите в дворовете си – кокошките били купени от русенското село Тетово. Предполага се, че там е люпилнята на кокошките, снасящи зелени яйца.

Тютюнев е оттенъкът на черупките на трите яйца, които Стоянка е взела от полога на 13-те си домашни птици, не знае обаче коя точно е тази, която снася необичайните продукти. Счупила едно от яйцата, установила, че жълтъкът е малко по-голям от обичайното, нямало други разлики в сравнение с обикновените яйца. 

Разградската готвачка има намерение скоро да пробва вкуса на зелените яйца. Смята да ги свари и консумира сутрин, та ако не се почувства добре да има време да потърси помощ. В случай, че нищо лошо не стане, ще започне да готви с тях и да си ги събира за Великден, така няма да й се наложи да купува зелена боя.