Вижете кои са най-гледаните филми в кината по света за 2015 година, подредени по касови приходи в щатски долари. Четири от тях са с над един милиард щ.д. приход.

През 2014 г. четири филама приключиха календарната година с над 150 хиляди зрители.

"Петдесет нюанса сиво"

Американският филм „Петдесет нюанса сиво" е създаден по едноименния бестеселър на английската писателка Е. Л. Джеймс, превърнал се в глобален феномен, публикуван през 2011 г., който разказва за еротичната връзка между девствено момиче, наскоро завършило университет, и млад бизнесмен.

Първата премиера на филма се състоя на 11 февруари 2015 г. на немския кинофестивал „Берлинале", а два дни по-късно в САЩ и Европа.

Рита Ора ще се снима в две продължения на "50 нюанса сиво"

Трилогията „Петдесет нюанса" е преведена на 51 езика и са продадени повече от 100 милиона екземпляра в електронен и хартиен вариант, което я прави най-печелившата и бързо продаваща се поредица за всички времена.

В ролите: Дакота Джонсън, Джейми Дорнан, Дженифър Или, Елоиз Мъмфорд, Виктор Расук, Люк Граймс, Марша Гей Хардън, Рита Ора, Макс Мартини.

Филмът е с 570.5 млн. щ.д. приход; 40 млн. щ.д. бюджет.

"Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 2"

„Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 2" е американски филм от 2015 г. на режисьора Франсис Лоурънс, базиран на романа „Сойка-присмехулка" на Сюзан Колинс, който е третият от трилогията „Игрите на глада".

Той  има 571 млн. щ.д. приход; 160 млн. щ.д. бюджет.

"Марсианецът"

„Марсианецът" е американски научнофантастичен филм на режисьора Ридли Скот, с участието на Мат Деймън. Базиран е на едноименния роман на Анди Уиър, а сценарият е на Дрю Годард.

Има 589.2 млн. щ.д. приход; 108 млн. щ.д. бюджет.

"Мисията невъзможна: Престъпна нация"

„Мисията невъзможна: Престъпна нация" е американски шпионски екшън от 2015 г. на режисьора Кристофър Маккуори.

Филмът има 682.3 млн. щ.д. приход; 150 млн. щ.д. бюджет.

"Спектър"

„Спектър" е двадесет и четвъртият филм от поредицата за Джеймс Бонд и четвъртият с Даниел Крейг в ролята на легендарния Агент 007.

Той е  с 821 млн. щ.д. приход; 245 млн. щ.д. бюджет

„007: Спектър": Джеймс Бонд срещу най-добрия злодей на Холивуд

На челни места са филмите: "Отвътре навън" с 851.6 млн. щ.д. приход; 175 млн. щ.д. бюджет, "Миньоните" с 1.1573 млрд. щ.д. приход; 74 млн. щ.д. бюджет, "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" с 1.405 млрд. щ.д. приход; 250 млн. щ.д. бюджет.

Вижте във видеото кои филми заемат първите места в класацията.