/ iStock/Getty Images
В нашето общество кафето има специално значение. Неслучайно съществува поговорка „споменът за чаша кафе живее 40 години“. Като се има предвид и ключовата историческа роля, която турците са изиграли за разпространението на кафето по света, стойността на тази напитка в местната култура става още по-очевидна. Наред с видовете кафе са важни и местата, където се произвежда тази вкусна напитка. И така, ето най-добрите маршрути за кафе в света, пише турският вестник Milliyet

Кафето се нарежда на второ място в световната търговия след петрола и освен уникалния вкус и културна традиция е от голямо значение и от търговска гледна точка. Кафето расте само в тропическите региони. Голяма част от кафето, консумирано днес, се отглежда в Бразилия. Включително суровините за турско кафе, което се превърна в неразделна част от живота на турците.

Кафето се консумира не само в страните, където се произвежда, но и в по-студените региони или в местата, където кафе културата се е развила исторически. Например Норвегия и Швеция, както и Италия, Австрия, Франция, Швейцария, Гърция, Сирия и, разбира се, Турция придават голямо значение на консумацията на кафе и създадената от него традиция.

Помислете за различните видове на тази приятна напитка, която първоначално се е появила в района на Кафа в Етиопия, оттам е пренесена в Йемен и след това, благодарение на турците, се е разпространила по целия свят.

Бразилско кафе

Бразилия, макар и да не е домът на кафето, доскоро произвеждаше почти 80% от общия общ обем на този пазар. По-голямата част от турското кафе също се добива от кафе на зърна, отглеждани в Бразилия.

Бразилия е специализирана в два сорта - арабика и робуста, отглеждани предимно на плантации в щата Сао Пауло. Бразилското кафе, наречено Santos, има киселина и по-висока плътност от другите кафета.

Суматранско кафе

Насочваме се на изток към Азия. Едно от най-добрите кафета в света се отглежда на остров Суматра в Индонезия. От началото на 17 век Суматра започва да играе важна роля в производството на този продукт.

Особено предпочитано от силните любители на кафето,суматранското кафе е широко разпространено по целия свят. Отглеждано в западната част на Суматра на височина от 1000 до 1500 метра над морското равнище, това кафе се счита и за едно от най-специфичните в света.

Колумбийско кафе

Колумбия е дом на едно от най-известните и най-консумираните кафета в света. Сорт, наречен "Супремо", който се произвежда от Арабика, се отглежда в централните райони на страната, включително столицата Богота.

Провинция Нариньо е най-известна с кафето си в страната. Дори в много кафенета, когато искате да си купите кафе, със сигурност ще ви кажат, че зърната са доставени от Нариньо. За разлика от суматранскато кафе например, този сорт има по-мек и балансиран вкус.

Етиопско кафе

Следващата дестинация е родината на тази божествена напитка, а именно Етиопия. Освен това районът Кафа в тази страна е известен като мястото на отглеждане на зърнените култури, които са дали името на тази напитка. Кафето в Етиопия е много важно и е под закрилата на държавата.

Етиопското кафе със своя мек вкус е едно от най-предпочитаните в целия свят. Поради изразения си аромат, етиопското кафе е идеално за тези, които искат да получат тласък на енергия сутрин.

Гватемалско кафе

Връщаме се обратно към мястото, където се произвежда най-много кафе в света. Не би било преувеличено да се каже, че кафето е за Южна и Централна Америка това, което e петролът за Близкия изток. А за Гватемала кафето също е от голямо значение.

Гватемалското кафе, като едно от най-популярните в света, има богат и отличителен вкус. Гватемалското кафе, приготвено от твърди зърна, също има пикантни и кисели нотки. Така че това кафе трябва да бъде предпочитано преди всичко от тези, които оценяват тази напитка заради нейния послевкус.

Турско кафе

Да, Турция, която не е държава в екваториалния пояс, не е производител на кафе, но с право заслужава да бъде в този списък като държава, която представи на света божествената напитка.

Благодарение на турците целият свят научи вкуса на кафето. Чувалите с кафе на зърна, изоставени от турците след Втората обсада на Виена, представиха вкуса на австрийците. По този начин кафето се разпространява бързо в цяла Европа. Що се отнася до турското кафе, този вид, като един от националните символи на страната, е световно известен.

Кафенетата, които станаха широко разпространени в Истанбул, особено след 16-ти век, постепенно се превръщат в места за културно взаимодействие и социализация. Въпреки факта, че кафенетата бяха затваряни от време на време по заповед на султана, те продължават да бъдат важна част от градската култура на Истанбул в продължение на пет века.
Агенция "Фокус"