Кои са цветовете на 2016 година?
Кои са цветовете на 2016 година? / ThinckStock/Getty Images

"Ведро синьо" и "розов кварц" са цветовете на 2016 г. на компанията "Пантон", съобщи Асошиейтед прес. За пръв път компанията избира два цвята вместо един.

Ведрото синьо е близко до бебешкото. Розовият кварц също е светъл нюанс. Според "Пантон" тяхното съчетаване отразява тенденцията за полова неутралност, която се засили през изминалата година и ще остане и през 2016 г.

Компанията "Пантон" създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, и на прогнозите за непрекъснат интерес.

Топлият розов нюанс навява състрадание и спокойствие, а ведрото синьо - вътрешен мир. В напрегнатия ни живот тези неща липсват, подчерта вицепрезидентът на института "Пантон" Лори Пресман.

На модния подиум "Шанел" съчета двата цвята в есенната колекция висша мода. "Прада" направи същото в пролетно-лятната колекция, както и "Фенди".Том Браун предпочете двата цвята в курортната колекция за жени, а Ричард Джеймс и Роберто Кавали ги предложиха за мъжкия гардероб през пролетта на 2016 г.

Източник: БТА