Според последните проучвания все повече се увеличават хората, станали страстни любители на солариума и развили зависимост към него. Създаден е и специален термин, с който се нарича конкретното състояние - тенорексия. Тази нова зависимост коментираха в предаването „Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия проф. Николай Цанков, Валерия Дилова и Катрин Вачева.

Кога желанието за бронзов тен става опасно и какво точно представлява тенорексията?

Терминът "тенорексия" идва от английската дума "tan" - тен и болестта "анорексия".  Това е телесна зависимост, при която човек никога не е доволен от загара на своята кожа. Хората, които са обсебени от мисълта за матов тен, безотговорно прекаляват с ходенето на солариум и излагането на слънце. Типичните тенорексици са предимно слаби жени, на възраст от 16 до 40 години, обикновено дехидратирани от диети и прекомерно излагане на слънце.

Изследване на учени показва, че ултравиолетовите лъчи на солариума провокират образуването на ендорфин - вещество, което се образува в мозъка и има свойствата на морфина. Ендорфинът предизвиква еуфорични чувства и намалява усета на болка. Учените напомнят, че прекомерното излагане на слънце може да доведе до рак на кожата, белези, петна и други кожни заболявания.

Според Катрин Вачева човек с по-тъмна кожа изглежда по-здрав и по-красив.

Дерматологът проф. Николай Цанков припомни, че модата за по-тъмна кожа идва от Коко Шанел, но последните години има множеството усложнения и болести, предизвиквани от слънцето. "Остаряването на кожата на първо място се дължи на прекомерното излагане на слънчевите лъчи", каза още проф. Цанков.

Психологът Валерия Дилова смята, че това е компенсиране на дефицити. Някъде в нас нещо не е достатъчно, не се чувства пълноценно и реализирано, и го компенсираме по този начин.