/ ThinkStock/Getty Images
Соковете от някои цитрусови плодове могат да имат отрицателни ефекти върху тялото, ако приемаме редовно лекарства, предупредиха канадски изследователи.

Сокът от грейпфрут става смъртоносен, когато се консумира с определени лекарства. Това предупреждение отправиха учени от Онтарио.

Те са съставили списък с 43 лекарства, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, когато се приемат с грейпфрутов сок.

В същото време учените заявиха, че вероятността от фатален изход е малка, но препоръчаха да избягваме неоправдания риск.

Лекарите обясниха това с факта, че грейпфрутите съдържат фуранокумарини - вещество в организма, което увеличава ефекта на токсините, а също така пречи на нормалното усвояване на някои лекарства.

Това може да доведе до предозиране и сериозни странични ефекти, твърдят изследователите.

В същото време учените поясниха, че когато пием сок от грейпфрут или консумираме самия плод, неговите вещества се усвояват и отделят от човешкото тяло в рамките на 24 часа. Експертите призоваха винаги да се помни това и също така отбелязаха, че други цитрусови плодове, като портокали, мандарини и лимони, също могат да имат отрицателни ефекти при прием с медикаменти.
БГНЕС