Кога е въведено разделението преди и след Новата ера?
Кога е въведено разделението преди и след Новата ера? / ThinkStock/Getty Images

Кога е въведено разделението преди и след Новата ера? Кой го е направил и каква причината?

Отговаряме веднага - Дионисий Малки. Той е римски абат, скит по произход, тоест от Добруджа, наше момче. През 525 година се случва. Но, разбира се, историята е много по-интересна от този отговор.

Папа Йоан I възлага на Дионисий да състави пасхална таблица, тоест да въведе Великден в следващия период от 100 години напред. Предишната таблица. На Кирил Александрийски изтича през 531 година, а знаете, че Великден не е на една и съща дата всяка година. Необходимо и изчисление, което обикновеният вярващ няма нужда специално да прави. Неговите духовни пастири ще му кажат кога е.

Запретва значи малките си ръкави Дионисий Малки и започва да смята. Но преди да започне, му хрумва идея. Защо да се използва старото летоброене, което Кирил Александрийски е ползвал и което се нарича Диоклецианова ера или Ера на мъчениците? По него е 247 година, като за начало е взето управлението на Диоклециан и неговите гонения. Няма никакъв смисъл да продължава да се акцентира върху гонителя, по-добре да се използва за отправна точка инкарнацията на нашия господ бог Исус Христос. Дали идеята за промяна е на Дионисий Малки или папата му я подсказва, вече няма значение.

Той решава да използва инкарнацията за отправна точка и на нейна база да направи летоброенето. Има и още една причина. Според стария календар, за годините от сътворението насам и Исус е роден през 5 500 година от създаването на света. А през 6 000 година светът свършва, което означава, че 500 години след рождението хората чакат края. Представете си как о чакат. То ние, дето сме модерни, уж интелигентни хора, се вързахме на маите, та VI век как е било? Обаче 500 години вече са минали. Даже и отгоре. И това причинява известна нервност. Какво става с този край на света? Ще идва ли, няма ли да идва? Второто пришествие отлага ли се? Необходимо е ново изчисление. И Дионисий го прави, като изчислява, че светът ще свърши 2000 година след инкарнацията. Тоест прехвърля ни топката директно на нас и евентуалния край през 2000 година. Ей така го прави, да му се махне от главата.

Два пъти споменахме думата инкарнация. Не е ясно какво е имал предвид Дионисий - рождение или зачатие, понеже при старите автори инкарнация значи ту едното, ту другото. Освен това той определя година първа на базата на евангелията, а там не се работи с конкретни дати. Така че нещата не са много точни. Ето това е причината днес да се смята, че Исус е роден няколко години преди Новата ера. Тоест преди рождението на Исус, дори преди зачатието му. Но не му е било никак лесно на Дионисий в сметките, а и никой не му е придирял много, детайлите са били подробност. И така през 525 година той прави таблицата, която ще започне от 531 година, така че няколко години хем има нова система, хем никой не знае за нея.

Всъщност и след това нововъведението не става повсеместно. Едва от 800 година започват да се използва по-широко-преди Христа и след него. Вододелът е anno domini, но и до XV век има църкви, които не го спазват, а си мерят времето по управленски години. Например Испанската ера се е мерила спрямо Цезар до XV век.

Отговорихме кога е въведено разделението, кой го е направил и каква е причината.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате