Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и компания "Solargiga Energy" в Китай са установили, че кофеинът може да направи слънчевите батерии по-ефикасни в преобразуването на светлина в електричество, съобщава "Сайънс дейли".
Идеята започва като шега над сутрешното кафе. Един ден, докато обсъждат слънчевите клетки от перовскит, изследовател от екипа задава въпроса дали действието на кофеина върху материала може да е сходно с това при човека.
Подхвърленият коментар кара учените да си спомнят, че кофеинът е алкалоид с молекулярна структура, която може да взаимодейства с прекурсори на перовскита - съединения със специфична кристална структура, формиращи събиращия светлина пласт при клас соларни клетки.
Предишните опити да се подобри термичната стабилност и ефикасността на въпросните клетки не дават желания резултат. Осъзнавайки, че вероятно са попаднали на "нещо", специалистите решават да тестват идеята с кофеина. Учените добавят алкалоида към пласта от перовскит на 40 слънчеви батерии. Изследователите прилагат инфрачервена спектроскопия, за да определят, че кофеинът успешно се е свързал с материала.
По-нататъшните тестове са разкрили формирането на "молекулярна ключалка". Това взаимодействие е повишило минималното количество енергия, необходимо за реакция на пласта от перовскит, увеличавайки ефикасността на слънчевите клетки от 17 на над 20%.
Специалистите отбелязват, че заради уникалната молекулярна структура на кофеина подобно взаимодействие е възможно само с прекурсори на перовскита. Това означава, че методът не е приложим при други типове слънчеви батерии.
Идеята започва като шега над сутрешното кафе. Един ден, докато обсъждат слънчевите клетки от перовскит, изследовател от екипа задава въпроса дали действието на кофеина върху материала може да е сходно с това при човека.
Подхвърленият коментар кара учените да си спомнят, че кофеинът е алкалоид с молекулярна структура, която може да взаимодейства с прекурсори на перовскита - съединения със специфична кристална структура, формиращи събиращия светлина пласт при клас соларни клетки.
Предишните опити да се подобри термичната стабилност и ефикасността на въпросните клетки не дават желания резултат. Осъзнавайки, че вероятно са попаднали на "нещо", специалистите решават да тестват идеята с кофеина. Учените добавят алкалоида към пласта от перовскит на 40 слънчеви батерии. Изследователите прилагат инфрачервена спектроскопия, за да определят, че кофеинът успешно се е свързал с материала.
По-нататъшните тестове са разкрили формирането на "молекулярна ключалка". Това взаимодействие е повишило минималното количество енергия, необходимо за реакция на пласта от перовскит, увеличавайки ефикасността на слънчевите клетки от 17 на над 20%.
Специалистите отбелязват, че заради уникалната молекулярна структура на кофеина подобно взаимодействие е възможно само с прекурсори на перовскита. Това означава, че методът не е приложим при други типове слънчеви батерии.