Книга доказва, че Мона Лиза е Леонардо
Книга доказва, че Мона Лиза е Леонардо / netinfo

Новопубликувана на Апенините книга лансира тезата, че Джокондата не е Мона Лиза Герардини, а е самият Леонардо да Винчи.

Така твърдят в творбата си американската изследователка Лилиан Шварц, италианският основател и директор на Идеалния музей „Леонардо да Винчи“ Алесандро Вецози и писателят и експерт по история на архитектурата Ренцо Манети.

В „Мона Лиза - Скритото лице на Леонардо“ те се стремят да докажат научно изложената за пръв път през 1987 теза на американската изследователка. Според нея чертите на лицето на Джокондата са абсолютно същите като тези на Леонардо в автопортрета му и това може да се види, когато се наложат едни върху други на компютър, съобщи БГНЕС.

Въпреки че е лансирана преди 20 години, тезата бива доказана едва сега в международно издание. Американката представи тезата си в научен семинар във Флоренция през миналата година. Според експертите, подобно на Беатриче, която е музата-вдъхновителка на Данте Алигиери и е негово alter ego, и Мона Лиза е образът на интелекта на Леонардо.