Клубът на влиятелните жени готви изненада за Меркел
Клубът на влиятелните жени готви изненада за Меркел / netinfo

В "голяма седморка" ще се обединят съпругите на държавните и правителствени ръководители на среща на върха в Санкт Петербург. На практика всички лидери на Г-8 пристигнат в Града на Нева заедно със съпругите си. По понятни причини изключение правят разведеният японски премиер Джуничиро Коидзуми и федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, чийто съпруг е предпочел да остане у дома. Затова пък към традиционния кръг на първите дами на тази среща се присъедини съпругата на председателя на Европейската комисия Мария Маргарита Соуза Ува Барозу.

През първия ден на срещата на върха членовете на "голямата седморка" ще проведат кръгла маса по въпросите на образованието в Константиновския дворец. В срещата ще участват експерти. Сред тях ще бъде ректорът на университета на Санкт Петербург Людмила Вербицкая. Може да се очаква, че темата на кръглата маса ще бъде особено интересна за Лора Буш, която е дипломирана педагожка, и за Людмила Путина, с чието съдействие бяха организирани няколко международни младежки форума.

Същия ден вечерта в Холандската зала на Константиновския дворец ще се състои среща с руски дейци на културата и изкуството. Сред участниците в нея ще бъде художественият ръководител на Александринския театър Валерий Фокин. Като с отдавнашен познат, ще се срещне с изтъкнатия режисьор съпругата на френския президент Бернадет Ширак, която е почетен председател на асоциацията на приятелите на Мариинския театър във Франция.

Разговорът с дейците на културата ще приключи с вечеря. След това "клубът на влиятелните жени" ще се срещне със своите съпрузи на традиционна руска "чаена церемония". През втория ден на форума първите дами ще посетят изложба на народните занаяти.

<!--Sm-->

Очаква се, че в рамките на срещата на върха ще се състои още едно неформално събитие, в което първите дами ще вземат активно участие - 17 юли е рожденият ден на Ангела Меркел, който тя за пръв път ще отпразнува като член на Г-8. Този ден едва ли ще мине без цветя, поздравления и подаръци.