Клоуни превозват оздравелите деца до домовете им
Клоуни превозват оздравелите деца до домовете им / снимка: DarikNews.bg, архив

Школа за подготовка и обучение на клоуни терапевти предстои да бъде изградена в общинска болница в София. Това каза за Дарик професор Коко (актьорът Николай Николаев), който вече две години, заедно с асистента си доцент Роко прилага първото по рода си у нас психолечение, наречено „смехотерапия”. Към момента то се прилага само в „Пирогов”, но предстои дейността му да се разрасне и в столичните общински болници, а в перспектива и в големите градове.

За целта Коко и Роко разполагат със специална клоунска линейка - „клоунейка”, оборудвана с весели и интересни играчки за децата. С нея те превозват оздравелите и изписани от "Пирогов" малчугани до домовете им. „Целта е да преодолеят стреса от онази линейка, с която са били докарани в болницата”, коментира Николай Николаев. „Болните деца вярват в чудеса, лесно е да ги убедиш, че те са вълшебници и могат да надвият болестта си”, допълни той.

Освен терапията в „клоунейката”, на децата се подаряват наръчници за това как едно дете да бъде здраво, както и чаши с послания за „магическата лечебна сила на водата”. По-смелите малчугани се награждават с „Орден на усмивката – първа степен”, а някои дори получават шанса да бъдат младши лекари с престилка и да дават подходящи съвети на по-тежко болните деца в "Пирогов". „Ние им казваме, че лекуваме с най-старото лекарство – смеха и така разбират, че и самите те могат да лекуват”, допълва професор Коко. „В „клоунейката” каним и малки деца виртуози от музикалното училище. Пеем и танцуваме заедно с малчуганите. Който се смее оздравява по-бързо”, допълва той.