/ iStock/Getty Images
Жените учени са много упорити. Особено когато става въпрос за развенчаването на митове за легендарни красавици от миналото.

Такава упорита последователност демонстрира в научната си работа египтоложката от Кеймбридж Сали Ан Аштън. Тя реши да стигне до дъното на истината по въпроса как всъщност е изглеждала царицата на Египет.

След дългогодишна изследователска работа, изследване на редица източници и с помощта на компютърни програми Аштън стига до неочаквани изводи за външния вид на Клеопатра.

За да не бъдат „неоснователни“ изводите й, тя издирва части от изображения на Клеопатра, които са запазени върху древни монети и оцелели барелефи на храма в древния египетски град Дандара. Изводът на египтоложката е, че съвременното възприятие на легендарната египетска царица е много далеч от реалността.

Знаем, че Клеопатра остава в историята като фатална красавица и нито един мъж не е могъл да устои на чара й. В съвременното кино в образа на Клеопатра са се превъплъщавали едни от най-известните и секси актриси в света: Вивиан Лий, Моника Белучи, Елизабет Тейлър, София Лорен. Разбира се, може да се спори коя от тях е изиграла ролята си най-добре, но външният вид на всички не отговаря на прототипа.

Истинската Клеопатра, която се „появи” в резултат на изследването на Аштън, се оказва ниска и закръглена. Устните й - тънки, а носът - доста голям.

Според египтоложката митът за невероятната красота на кралицата изобщо не е възникнал заради външния й вид. Клеопатра е притежавала изключителен чар, общувала е като равна с мъжете, разговаряла е със събеседниците си толкова съблазнително, че буквално те са губили ума си по нея.

Древногръцкият философ Плутарх пише за Клеопатра, че нейният глас е звучал особено нежно. Той я описва като умна, образована, владееща свободно няколко езика и веща не само в политиката, но и във военната стратегия. Това е било достатъчно, за да „завърти главата” дори на Юлий Цезар и да остави забележим отпечатък в историята.
БГНЕС