Клаудия Кардинале ще получи приз за цялостен принос на кинофестивал в Ереван
Клаудия Кардинале ще получи приз за цялостен принос на кинофестивал в Ереван / снимка: БГНЕС, архив

Седмият международен кинофестивал „Златна кайсия", на който ще бъдат представени над 100 филма от 62 държави се открива в Ереван. Фестивалът започва с ретроспекция на филма „Майрик" от 1991 г. на френския режисьор от арменски произход Анри Верней с участието на звездата на световното кино Клаудия Кардинале.

Италианската актриса ще присъства на откриването на феста и ще получи приз „За принос към световното кино". Посмъртно Верней е награден за най-високо майсторство с отличието „Талер Параджанов", допълва БГНЕС.

На 18 юли фестивалът ще бъде закрит с филма-призьор на кинофестивала в Кан за най-добър късометражен филм - „Островът на кучетата" на Серж Аветикян. Конкурсната програма на фестивала и този път ще премине в три основни направления - международно игрално кино, документално кино и „Арменска панорама". Победителят в първата категория ще получи паричната равностойност на около 5000 долара, в останалите две категории най-добрите творби ще бъдат наградени с по около 2500 долара.

Председател на игралното жури е култовият режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон от Исландия, в журито влизат и Семих Капланоглу от Турция, Роб Нилсън от САЩ, Леон Какоф от Бразилия и руснакът Сергей Лаврентиев.