Китайски фризьори правят бум в Милано
Китайски фризьори правят бум в Милано / netinfo

След индустрията и търговията на дребно и сферата на фризьорските услуги в Италия ще трябва да се съобразява отсега нататък с конкуренцията от Китай.

Според вестник „Кориере дела сера“ в града правят бум нискотарифни фризьори и бръснари от китайски произход. Предлагайки услугите си на доста по-ниски цени, в сравнение с тези на италианските си колеги, китайците привличат все повече клиенти.

Фризьорските салони от т.нар. китайски квартал в Милано се пълнят с италианци и чужденци, които искат да са подстригани и фризирани, без това да се отрази съществено на джоба им, както е в италианските салони, съобщи ProntoSofia.com. Истинският феномен обаче се крие в създалия се като резултат от всичко това фризьорски туризъм - жители от област Ломбардия с по-скромни икономически възможности пътуват специално до Милано, за да се подстригват на ниски цени. 8-10 евро струва средно подстригването и издухването на сешоар при китайските фризьори. В салоните на италианските „Фигаро“ тези услуги достигат тройно по-високи цени. Друг плюс на нискотарифните фризьори е в гъвкавостта на работното им време - те са отворени от 9 до 21 ч., включително и в неделя и понеделник. В Италия тези два дни са почивни за фризьорите.

Много често китайците успяват да подстрижат и по 100-150 души дневно. Разбира се, голямото количество не гарантира винаги добро качество. Не се използват и скъпи козметични продукти, както е в италианските салони. За хората с изтънял джоб обаче това не е най-важното. Многобройни студенти и пенсионери, държащи на добрия си външен вид, са сред най-честите клиенти на китайците. Нискотарифните фризьори са вече доста популярни и сред посетителите на блоговете по Интернет, които обсъждат и препоръчват помежду си къде предлагат най-изгодните и добри услуги.