/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от Китайското национално космическо управление (КНКУ) извършиха изпитание на спускаем апарат, предназначен за кацане на Марс, в присъствието на чуждестранни наблюдатели и журналисти, съобщават АП и ТАСС.
 
Готов е първият китайски марсоход (СНИМКИ)

Демонстрацията беше направена пред гости от 19 страни, сред които посланиците на Бразилия, Франция и Италия. „Изпитанието премина успешно“, съобщиха организаторите, цитирани от ТАСС.

Тестът на способностите на апарата с размерите на хладилник да кръжи, да избягва препятствия и да намалява скоростта беше направен край град Хуайлай, провинция Хъбей, на място, симулиращо условията на Червената планета.
 
Най-важните дати в историята на изследването на Марс

Китай планира догодина да изстреля спускаем апарат и роувър за детайлно изследване на Марс. „Днешните тестове са важен момент в изследването на Червената планета. Първата марсианска мисия на Китай ще бъде осъществена в съответствие с плана през 2020 г. Усвояването на далечния космос е мечта на цялото човечество“, заяви ръководителят на КНКУ Чжан Къцзян.
 
В рамките на процъфтяващата си космическа програма Китай по-рано през годината осъществи успешно кацане на обратната страна на Луната, припомня АП.
БТА