Китай изгражда „родилно отделение” за гигантски панди
Китай изгражда „родилно отделение” за гигантски панди / снимка: EPA/BGNES

Започна изграждането на най-голямата база за развъждане на гигантски панди в резервата Уолонг в провинция Сихуан, Югозападен Китай в опит да повиши популацията за застрашените животни, съобщава на сайта си китайското правителство.

В резервата Уолонг на площ от 1 кв. км ще могат да съжителстват около 200 мечки от този вид. Изграждането на „родилното отделение” започна в петък и ще завърши по-късно тази година, каза Жанг Хемин, административен директор на резервата, който е под контрола на Държавната лесовъдна администрация.

„Новата база, която е на 1800 м над морското равнище, е идеална за защита на пандите”, казва Уанг Пенгян, заместник-директор на резервата.

Освен местата за хранене и раждане, според плана базата ще включва и зона от 19 400 кв. м за живот на открито.

Благодарение на напредъка на технологиите броят на пандите, родени в резервата, е нараснал от 10 на 130 мечки, но създадените условия все още не са достатъчно добри, за да се размножават. „Пандите са самотни животни, но много то тях трябва да споделят общи отделения, което води до инфекции и битки”, казва Жанг.

Резерватът Уолонг, открит през 1963 година, е най-големият в Китай. Площта му е 200 000 хектара и там живеят 150 панди. В Китай около 239 панди живеят в изолация. Смята се, че сред природата на територията на страната живеят 1590 панди, основно в китайските провинции Сихуан, Янсу и Шанси.