Китаец прави статуя на Мартин Лутър Кинг в соцстил
Китаец прави статуя на Мартин Лутър Кинг в соцстил / снимка: БГНЕС
Проект за статуя на Мартин Лутър Кинг, поръчана на китайски скулптор, за да бъде поставена във Вашингтон, трябва да бъде променена. Статуята на чернокожият борец за човешки права прилича твърде много на творение от съветската епоха, сметна комисията по приемането й.

Скулптурата е малко отдалечена от първоначалната концепция и Комисията по изящно изкуство издигна възражения, каза нейният секретар Томас Любке, отбелязва АФП. Тя е една от инстанциите, които трябва да одобрят дизайна на статуята, преди тя да бъде поставена на площад в американската столица. Китайският скулптор Лей Исин е работил в Китай по проекта, преди да започне реализацията му от гранит.

Първоначалният проект, одобрен през 2006г. показва Мартин Лутър Кинг "динамичен и вглъбен", но "разработката на проекта показва едно застинало лице, статична поза и изразява конфронтация", е становището на комисията. "Членовете на комисията считат, че колосалният ръст и социалистическият реализъм в стила на проекта на статуята напомнят на политическите скулптури, които скоро бяха свалени в много страни", се добавя в писмото.