Киркоров има документ за песните на български композитори
Киркоров има документ за песните на български композитори / снимка: БГНЕС, архив

Адвокатите на Филип Киркоров са намерили документи, които потвърждават правото му да изпълнява песните на българските композитори. Това съобщи говорителката на певеца Олга Алексеева.

Българските композитори Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев заведоха иск срещу Киркоров. Те смятат, че изпълнителят е нарушил техните авторски права, защото не е съгласувал с тях изпълнението на песните им и не им е платил хонорар.

Спорът възникна заради четири песни: "Плюс и минус" /Савелиев/, "Детски спомен" /Пенев/, "Изповед" /Пеев/ и "Звездна фантазия" /Андреев/. "В течение на много години певецът използва тези песни без разрешението на техните автори както на концерти, така и в издаваните дискове", заяви представителят на организацията "Европейско общество за защита на човешките права" Чавдар Гагов.

"Адвокатите на Филип откриха в архивите договори, потвърждаващи неговото право да изпълнява песните на тези композитори. Ние все още не сме получили призовка, че е заведено дело. Веднага след като я получим, откритите документи ще бъдат представени в съответните инстанции", съобщи говорителката Олга Алексеева, цитирана от БГНЕС.

Един от ищците в своето интервю е отбелязал, че Филип Киркоров е получил международната награда World music awards като "най-продаваният" певец в Русия, припомни тя. "Той получи наградата за диск, в който не фигурират песните на тези български композитори, това може лесно да се провери", уточни Алексеева.

Говорителката потвърди, че Киркоров повече от 20 години не е изпълнявал и не пее на своите концерти песните на тези композитори. "Що се отнася до парите от дисковете, то с това трябва да се занимава компанията, която ги издава. В този случай става дума за компанията "Мелодия". Филип Киркоров няма никакво отношение към това", заяви Алексеева.

"Филип никога не е имал проблеми с авторите, сред които има прочути композитори и поети. Това може да се потвърди и от един от най-известните български композитори Тончо Русев, който е написал за Филип песента "Ти, ти, ти", подчерта говорителката на Киркоров.

Тя изрази своето учудване, че въпросът за нарушението на авторските права се повдига именно сега. "Не е изключено това да е свързано с факта, че през лятото Киркоров заминава на голямо турне в България и Европа", добави Алексеева.