/ iStock/Getty Images
Най-големият скандинавски кинофестивал предлага тази година на публиката да подсили кинематографичното изживяване с хипноза преди прожекциите, съобщи АФП.

"Създадохме това хипнотично кино, за да експериментираме с филмовото преживяване, за да предизвикаме идеите за начина, по който гледаме филми", каза директорът на кинофестивала в Гьотеборг Йонас Холмберг.

Първият експериментален сеанс с хипноза е проведен в неделя пред ограничена публика заради пандемията от новия коронавирус - няколко десетки зрители.

Сеансът на хипнотизатора Фредрик Престо предшества прожекцията на "Land of Dreams" на иранско-американската режисьорка Ширин Нешат.
Застанал до голяма хипнотична спирала на сцената, Престо започва с няколко физически упражнения. Той кара зрителите да доближат ръцете си като магнити и да затворят очи.

След отброяване на двадесет секунди, зрителите отварят очи и прожекцията започва. В края на филма се отброяват десет секунди за прекратяване на хипнозата.

Доброволците споделят, че са изпитали усещания от форма на ступор до силна концентрация.

"Освобождаваш се от всички шумове и неща, които разсейват и навлизаш във филма", обясни младата зрителка Йона Блумборг.

"Опитах се да направя нещата, които той ни каза - да усетя материята на дрехите, кожата, косите. Беше по-лесно да се концентрирам заради атмосферата, пълната тъмнина и светлината само от екрана", каза приятелката ѝ Луис Нилсон.

Друг зрител, Фредрик Сандстен, сравнява преживяването с "навлизане в много приятно състояние на духа". "Трудно е да се обясни. Хипнозата поставя в състояние почти на ступор".

Кинофестивалът в Гьотеборг вече има традиция да предлага необичайни преживявания на публиката. Миналата година, за да се адаптират към ситуацията с COVID-19, организаторите предложиха едноседмични прожекции за един човек на острова с фар Патер Ностер в Северно море, който е едно от най-безлюдните и обрулени от ветровете места в Швеция. Лиса Енрут, медицинска сестра от "Бърза помощ" от шведския град Шьовде, спечели възможността да бъде самотен зрител в уединение в конкуренция с над 12 000 кандидати от 45 страни.
БТА