Ким Катрал позира гола за Тициан
Ким Катрал позира гола за Тициан / БГНЕС

Звездата от телевизионния сериал "Сексът и града" Ким Катрал, която изигра ролята на Саманта Джоунс, позира гола за новата версия на една от най-великите творби на най-известния художник от Венецианската школа през късния Ренесанс Тициан "Диана и Актеон". 52-годишната кинозвезда, заедно с двадесетгодишните артисти от театъра La Clicque, застана пред обективите на фотографа Том Хънтер.

Предаването „The Culture Show“ на втората програма на британската телевизия ВВС ангажира световния фотограф, за да направи съвременна версия на картината на Тициан, след като Националната галерия в Лондон и Националната галерия в Шотландия започнаха кампания за събиране на средства за изкупуване на творбите на Тициан.

В момента картините са собственост на дукът от Съндърланд, който предложи да продаде на Националната галерия картините за 50 млн. паунда. Ако до края на годината не бъдат подсигурени средства, той възнамерява да продаде творбите на Тициан на частен колекционер. Ако галериите съберат парите за тази картина, ще получат срок от 4 години, за да се справят и със сумата за следващата картина на Тициан, която ще се предложи: “Диана и Калисто”.

Двете платна на Тициан са част от цикъл творби за испанския крал Филип ІІ, създадени в периода 1556 – 1559 година. Те са и част от т. нар. “Колекция Бриджуотър”, която включва още шедьоври на Рафаел, Ван Дайк, Рембранд и Тинторето.

Ако галериите съберат 50 милиона лири в срок, цялата колекция ще бъде дадена за дългосрочно ползване на шотландската галерия.

Тициан е един от най-известните художници от Венецианската школа през късния Ренесанс. Приживе е наричан Ди Кадоре, по името на рожденото му място, а също и "Божествения". Венеция, където Тициан работи през целия си живот, по това време е център на ярка и своеобразна култура. Тициан рано става известен със своите портрети и картини с митологични и религиозни сюжети. До съвършенство владее маслената живопис и е първия художник, който така пълно използва нейните възможности.

Най-ранната картина на Тициан е "Бягство в Египет" (1507 год.) По това време Тициан работи съвместно с Джорджоне, припомня БГНЕС.