Киберполицаи патрулират по китайските компютри
Киберполицаи патрулират по китайските компютри / снимка: Sofia Photo Agency

Двойка киберполицаи, приличащи на персонажи от анимационни филми, ще започнат да се появяват на всеки половин час на мониторите на хората, влезли в сайтове, базирани в китайската столица, съобщи Франс прес, като се позова на съобщения в китайската преса.

Новите виртуални служители на реда на пекинската полиция ще се появяват на мониторите на сърфиращите, за да напомнят, че сайтовете, на които се смята, че има вредно съдържание, са под наблюдение. Тяхна мишена ще бъдат порнографията, сайтовете, подбуждащи към сепаратизъм, рекламиращи хазартни игри или

измами, както и онези уебстраници, които най-общо се смятат за вредни за обществото и за обществения ред, предаде БТА.

Виртуалната полиция е интерактивна: кликвайки върху виртуалните представители на закона, гражданите ще могат да сигнализират за нарушения.

Това не е първият подобен експеримент в Китай. Миналата година град Шънчжън, Южен Китай, създаде свои собствени интерактивни герои - Цзинцзин и Чача (цзинча означава полиция на китайски).

Въвеждането на техните интерактивни колеги в Пекин става в момент, когато Китай е обект на критика заради строгия контрол над интернет и репресиите срещу дисидентите в киберпространството.

На фона на тези обвинения "Яху", Ем Ес Ен и други компании, които се занимават с хостинг на блогове - китайски и чуждестранни, подписаха миналата седмица споразумение, което предвижда "защита на интересите на китайската държава", в частност да не се разпространяват незаконни и неверни съобщения.

За организации като "Репортери без граници" това споразумение означава край на блогосферата и край на анонимността на блогърите.

"Репортери без граници" наскоро пресметна, че в китайски затвори са държани 50 кибердисиденти и 30 журналисти. Страната заема 163-то място (от общо 167) в световната класация за свобода на пресата.