Кенсингтънският дворец отваря врати за посетители
Кенсингтънският дворец отваря врати за посетители / снимки: Reuters

Кенсингтънският дворец, който е бил обитаван от кралица Виктория и принцеса Даяна, отваря врати за посетителите след двугодишен ремонт на стойност 12 милиона паунда, предава РИА "Новости".

Имението е построено в предградие на Лондон през 1605 г. Дворецът става част от бита на английското кралско семейство през 1689 г., когато Уилям Трети го превръща в извънградска резиденция.

Кенсингтънският дворец никога не е бил пищен. Той е по-скоро уютен и тих семеен дом. И до ден-днешен той се обитава от членове на кралската фамилия. В него живее братовчедът на кралица Елизабет Втора - принц Майкъл Кентски.

"Кенсингтънският дворец е бил построен в тези прекрасни градини, извън града, като място за отдих. Именно тук най-силно може да се докоснете до частния живот на членовете на британската кралска фамилия", разказва кураторът Люси Уорсли.

През 2010 г. благотворителната фондация Historic Royal Palaces започна възстановяване на интериора и градините. Сега в двореца има четири изложби. Една от тях е посветена на кралица Виктория, която се ражда в него, предава БГНЕС. Именно тук тя се запознава и с бъдещия си съпруг принц Алберт Сакскобургготски. В няколко стаи са изложени играчки и дрехи на кралицата, а също така нейната сватбена рокля и подаръци.

Кенсингтънският дворец отваря врати за посетители
netinfo

Малка изложбена площ е посветена и на принцеса Даяна, която е живяла в двореца до самата си гибел. Тя включва няколко рокли, включително прочутата черна рокля, с която за пръв път се появява като годеница на принц Чарлз.

Успоредно с това в двореца продължават ремонтните работи, защото през 2013 г. се очаква там да се преместят херцогът и херцогинята на Кеймбридж - принц Уилям и Кейт Мидълтън. Те ще превърнат двореца в своя лондонска резиденция.

Кенсингтънският дворец отваря врати за посетители
netinfo