Катинарът като обещание за вечна любов
Катинарът като обещание за вечна любов / netinfo

Някога катинарът (на пояса на целомъдрието) е бил омразна пречка, а днес (закачен на мост) се превърна във фетиш на любовта. Най-новата мода сред влюбените в Рим е да купиш катинар, на него да напишеш датата, имената и обещание за вечна любов. След това закачаш катинара на верига, поставена специално на моста Милви, и след това хвърляш ключа във водите на река Тигър.

Посланието е ясно – по-скоро този ключ ще изплува, отколкото ще престанат да те обичат. Трогателно е, че мнозинството вярват в това. Ето някои от текстовете: "Силвио и Камила" (от обратната страна: завинаги 16.12.2005), има и такива в рима "Ale sei speciale" (Алесия, ти си специална), или анонимното "x sempre ti amo" (обичам те завинаги, използвано е съкращение, което обикновено се използва за SMS). Твърди се, че модата е започнала от Степ и Бейби, несъществуващи лица, герои от романа "Ho voglia di te" (Искам те).

Идеята в романа обаче не е съвсем оригинална. Някой се беше сетил да започне всичко това преди няколко години във Флоренция. Това ставаше на моста Понте Векио (първо по оградата му, а когато вече нямаше място, се премина към паметника на Бенвенуто Челини). Накрая кметът нареди всички катинари да бъдат премахнати (около 5 000 броя, тежащи 375 кг) и нареди да бъде глобяван с 50 евро всеки, който избере паметника за жертва на своята любов. /БГНЕС/