Кататумбо - световна столица на мълниите
Кататумбо - световна столица на мълниите / снимка: БГНЕС, архив

Венецуелската община Кататумбо, Северен Сантандер, провъзгласи своята територия за „Световна столица на мълниите”. Месните власти съобщиха това, след като стана ясно, че Книгата за рекордите Гинес обяви, че в района на Какатумбо е регистрирана най-високата в света концентрация на мълнии - 250 кв.км за година.

Предишният рекорд принадлежи на областта Кифука в ДР Конго, където броят на мълниите на квадратен километър за година е 152, допълва БГНЕС.

Учените изчислиха, че в долината на река Кататумбо, която се влива в езерото Маракайбо, броят на светкавиците за година превишава милион. Светкавиците не са озвучени с гръмотевици, тъй като са на височина 10 км и осветяват огромна площ. В миналото моряците са наричали този поразителен природен феномен „Фара Кататумбо”, тъй като непрекъснатите светкавици се виждат на разстояние 400 км.

Учените обясняват невероятния брой мълнии с уникално съчетание на природни фактори. Разположена в близост до езерото Маракайбо планинската верига на Андите с височина до 5 км блокира вятъра и по този начин се осигурява изобилно изпарение от повърхността на езерото, от което се формират огромни облаци, които се издигат нагоре.
В резултат на това има почти непрестанни мълнии през 140-160 нощи в годината и наричат Кататумбо фабрика за естествен озон. Безбройните електрически разряди отделят до 10 на сто от общия обем на озон на Земята.