Каталунски сервитьор твърди, че е син на крал Хуан Карлос
Каталунски сервитьор твърди, че е син на крал Хуан Карлос / снимка: Guliver/Getty Images

Каталунски сервитьор заведе дело пред Върховния съд в страната за установяване на бащинство срещу испанския крал Хуан Карлос. Той твърди, че е незаконният син на бившия монарх, съобщава в. „Дейли телеграф”.

Това е първото сериозно съдебно предизвикателство пред 76-годишния Хуан Карлос, който абдикира в полза на сина си Фелипе през юни. Делото беше заведено от 58-годишния Алберто Сола Хименес, който бил осиновен като малък, но твърди, че открил доказателство, че рождената му майка, дъщеря на известно банкерско семейство, може да е имала афера с краля преди той да се ожени за кралица София.

Предишни опити за дела за установяване на бащинство срещу крал Хуан Карлос бяха отхвърлени от съдилищата, защото според испанската Конституция „личността на краля е неприкосновена и той не може да бъде държан отговорен”.

Но когато монархът абдикира на 19 юни, той автоматично загуби защитата си от съдебно преследване, която му даваше имунитет от подобни дела в 39-годишното му управление. Но през юни испанският парламент прие специален закон, защитаващ Хуан Карлос от дела в испански граждански и наказателни съдилища, което означава, че той може да бъде съден само пред Върховния съд, пише БГНЕС.

Сега съдиите трябва да решат дали този съд има юрисдикцията да разгледа делото. Ако това е така, бившият монарх може да бъде призован за свидетел и да бъде помолен да се подложи на ДНК тест.

Сола не е единственият, който претендира, че е незаконно дете на Хуан Карлос. 48-годишната Ингрид Сартио, белгийска домакиня, също претендира за това. Тя смята, че майка й се срещнала с краля в Париж през 1956 г. и след това 10 години по-късно в Люксембург, където заченала. Сола и Сартио се обединиха през 2012 г. и се подложиха на ДНК тест, който показа, че има 91% шанс да имат един общ родител.
Те изпратиха общо писмо до испанския кралски двор с искане за официално признание. След като не получиха отговор, те заведоха съвместен иск за тест за бащинство пред две съдилища в Мадрид по-късно същата година, но и двата бяха отхвърлени.