Каскадьор прекосява Ниагарския водопад по метално въже
Каскадьор прекосява Ниагарския водопад по метално въже / снимка: DarikNews.bg, архив

Американски каскадьор ще направи опит да прекоси Ниагарския водопад по метална жица, съобщи комисията, която отговаря за природната атракция от канадска страна.

През декември комисията отказа на молбата на американския каскадьор (въжеиграч) Ник Уаленда, но впоследствие е промени решението си. За да получи разрешението след отказа, Уаленда се е обърнал към министъра на туризма на провинция Онтарио, за да му изтъкне икономическите ползи за туризма на щата и приходите от каскадата.

За момента не е фиксирана дата за събитието.

Това разрешение е последното, което трябваше да получи Уаленда, който вече има "зелена светлина" от американските власти на щата Ню Йорк, посочва БГНЕС. "Моето семейство прави това вече 200 години и аз съм седмо поколение, който продължавам традицията", каза Уаленда по телевизия Си Ти Ви. "Да прекося Ниагарския водопад по метално въже е мечтата ми от 6-годишен", казва 33-годишният каскадьор.

За последен път такъв опит е осъществен от каскадьора Джеймс Харди през 1896 година. Комисията за Ниагарския водопад обяви, че е направила промени в правилника си и ще позволява на всеки 20 години да се прави подобен опит.

Уаленда, който ходи по метално въже от 2-годишен с помощ и от 4-годишен сам, счита, че за да се пресече пропастта над река Ниагара, която е широка в тази си част 549 метра, ще са му нужни между 30 и 45 минути.