/ ThinkStock/Getty Images
Карвинг или "плодовата дърворезба" е кралска традиция, която се е доказала величествено през вековете и тайландските овощари са решили да оставят жива - дори когато младите хора не се интересуват толкова от старото изкуство.

От червено цвекло във формата на рози до лодки от папая, най-важният конкурс в занаята на оформянето на плодове се състоя в Банкок. Десетки тайландски артисти се състезаваха в известния конкурс за оформяне на плодове и зеленчуци, организиран в чест на кралица Сирикит, която навърши 85 години на 12 август.

Грабналият първа награда Пиянат Тивато споделя, че това е много повече от победа. "Карвингът може да подобри ума ни, защото изисква концентрация и подобрява въображението ни, а и това е начин да се отпуснете", каза той.

Традицията е проследена до тайландската кралска династия Сукотай, управлявала през 14 в. "Изкуството на дърворезбата стартира преди стотици години, а Тайланд е богат на изкуство и занаяти. Имаме едно много красиво съкровище", изтъква организаторът на събитието Арая Арунандчай.

Плодовата резба все още е популярна в храмовете или като декорация за сватби.
 
БГНЕС