Карти за игра с Хитлер предизвикаха полемика в Германия
Карти за игра с Хитлер предизвикаха полемика в Германия / снимкa: БГНЕС

Игра на карти, на които са изобразени бивши диктатори, сред които и Адолф Хитлер, предизвика полемика в Германия. Това пише днес вестник "Билд", цитиран от Франс прес.

Играта с 32 карти е наречена "Седемте семейства на диктаторите", но всъщност има осем семейства на деспоти, сред които италианският Бенито Мусолини, португалският Антонио ди Оливейра Салазар, испанският Франсиско Франко и съветският Йосиф Сталин. Всяка карта посочва възрастта, на която съответният диктатор е влязъл и напуснал властта, причината за смъртта му, без да бъдат пропуснати различни любопитни факти за неговия живот.

"Правилата на играта са прости, такива няма", шегува се на сайта си компанията издател "Онкел унд Онкел". И допълва: "В любовта, както и във войната, всичко е позволено, както всички много добре знаят, и този, който капитулира, губи."

Президентът на издателската къща Фолкер Опман казва, че мрачните глави от историята не бива да бъдат взимани много на сериозно.

Историкът Арнулф Баринг предупреждава тези периоди да не бъдат омаловажавани. "Колкото повече се отдалечава Третият райх във времето, толкова по-странни стават разсъжденията по въпроса", констатира Баринг.

За министъра на вътрешните работи на града провинция Берлин Ерхарт Кьортинг играта е проява на лош вкус.

Берлинският писател от израелски произход Рафаел Зелигман обаче вижда в комерсиализирането на образа на Хитлер позитивно развитие. Според него това говори за нормализация при възприемането на темата.