Карла била най-елегантна на срещата на Г-8
Карла била най-елегантна на срещата на Г-8 / снимки: БГНЕС

Срещата на върха на лидерите от Голямата осморка, на техните колеги от Г-5  и от няколко други европейски и африкански страни в италианския град Акуила приключи, но настъпи времето за равносметки. Това пише италианският всекидневник "Кориере дела сера" и предлага класация на най-елегантните първи дами, придружавали съпрузите си на форума на високо равнище.
       
Според италианското издание безспорно най-елегантна е била първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози. Тя попада в класацията, въпреки че упорито "се цепеше от колектива" по време на форума в Акуила и следваше своя собствена програма. Според изданието, по време на пребиваването си в Италия, Карла е съумяла да облече възможно най-елегантните дрехи, които е имала в гардероба си. Единствено неподходящ е бил изборът й на бял костюм, с който тя се разходи сред разрушените сгради от земетресението от 6 април в Акуила. Така видът й беше прекалено ангелски на фона на разрухата в града, отбелязва изданието.

На второ място в класацията е Мишел Обама, която впечатлява с гордата си осанка. Жълтата рокля, с която тя пристигна в Рим за форума на върха, ще остане завинаги в историята. Поради тази причина може да й бъде простен избора на зелено цвете, което тя беше избрала да закичи на роклята си, изтъква италианският вестник.

На трето място се нарежда Номпумелело Нтули, четвъртата съпруга на южноафриканския президент Джейкъб Зума. Тя е впечатлила гостите на форума с шапка с черни цветя в стил траурна церемония.

На четвърто място е Сара Браун, съпругата на премиера на Великобритания Гордън Браун. Тя се осмели да отиде на визита при папата с цветна пола на хоризонтални райета, чиито цветове наподобяваха тези на британския национален флаг. При папата обикновено жените ходят облечени в черно, припомня изданието.
       
На пета позиция се нарежда Филипа Рейнфелд, съпруга на премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС. На форума в Акуила Филипа демонстрира на останалите първи дами как се носят най-различни по форма и размери шалове.
       
Джулиана Нванзе, съпругата на Канайо Нванзе, президента на Международния фонд за развитие на селското стопанство е на шесто място, заради изумителната си дълга, небесно синя рокля в африкански стил и прическата, съставена от множество тънки плитчици.
       
На седмо място е Гуршаран Каур Сингх, съпругата на премиера на Индия Манмохан Сингх, която носеше традиционни индийски одежди.
       
На осмо място се нарежда Чикако Асо, съпругата на премиера на Япония Таро Асо. Дребничката първа дама на японския премиер впечатли всички с белия си тоалет по време на първия ден от визитата си в Италия, когато с останалите първи дами обиколи Рим.
       
На девета позиция "Кориере дела сера" нарежда Маргарита Савала, съпругата на мексиканския президент Фелипе Калдерон. По време на визитата си из руините на Акуила тя беше избрала да облече светла пола, съчетана с кафяво сако, на което се открояваше мургавият й тен. Семплите й дрехи бяха в тон с изтерзаните лица на жителите на Акуила, принудени от няколко месеца да живеят на палатки, защото домовете им бяха разрушени при труса.
       
На последното десето място се нарежда Лорийн Тъски (на снимката вляво), половинката на Стивън Харпър, премиера на Канада, който догодина ще бъде ротационен председател на Г-8 и домакин на следващата среща на върха. На форума в Акуила тя се открояваше с тоалети, купени сякаш от разпродажби в търговски центрове и съчетани с обилно количество не особено стилни бижута. Именно затова "Кориере дела сера" я поставя на незавидната 10-а позиция в класацията си. Според изданието обаче Лорийн има една година, за да пооправи стила си и догодина на срещата на върха на Г-8 в Канада да се представи по-добре. Изданието й препоръчва и да се консултира с "отцепничката" на срещата в Акуила Карла Бруни относно прическите си. (БТА)