Карането на велосипед – един от най-опасните начини за придвижване
Карането на велосипед – един от най-опасните начини за придвижване / netinfo

Карането на мотор и колело може и да спестява време в трафика, но пътниците в автобуса е по-вероятно да пристигнат безопасно там, където отиват, показва ново проучване.

Ползването на градския транспорт се оказва по-безопасно дори и от ходенето пеша, установили експертите. “Необходими са мерки за предотвратяване на травмите на пешеходци и велосипедисти, особено с оглед на призивите за повече физическа активност”, пишат учените в американското списание “Епидемиология”.

Учените сравнили данни за периода 1999 – 2003, за да направят оценките си. Като цяло, те открили, че за всяка година от периода има 42 132 фатални травми и 3 048 000 не фатални. Повечето от тях включват пътници в автомобили, ванове, камиони и други видове превозни средства. Пътниците в автобусите се оказали с най-малко наранявания, съобщи БГНЕС.

Най-много фатални инциденти са станали с мотористи. Оказало се, че те са 58 пъти по-застрашени от фатална контузия отколкото пътниците в личните автомобили. Велосипедистите и пешеходците обаче са пред още по-голям риск – съответно 2,3 и 1,5 пъти по-висок. Сред възрастовите групи най-застрашени са хората между 15 и 24 години, а след тях са над 65-годишните. В повечето случаи с фатален изход са пострадали мъже, установили още изследователите.