Кандидат за президент на Барса кани в Шумен Шави и Гуардиола
Кандидат за президент на Барса кани в Шумен Шави и Гуардиола / снимка: Красимир Кънчев

Най-добрият рекламен и медиен експерт в Испания Луис Басат има шуменски корени. Дядото на обявения преди 2 години за най-добрия рекламист в Латинска Америка е бил роден в Шумен. По този повод Басат, който е от еврейски произход, посети града за първи път, заедно със съпругата си и техния приятел шуменецът Максим Бехар.

По време на брифинг по-рано той заяви, че не е невъзможно да доведе в България и Шумен звездата на каталонския футболен гранд „Барселона" Шави. Басат, който през 2000 г. бе и претендент за президент на „Барса" допълни, че може би ще успее да доведе на визита в България и треньора на клуба Хосеп Гуардиола.

„Мога да опитам да поканя Пеп Гуардиола в Шумен", заяви Басат. В града той се запозна с историята и забележителностите на региона, а утре ще посети еврейските гробища.

Като рекламен експерт той заяви, че най-добрия начин за рекламиране на България е чрез думата - „открий". „България е непозната за повечето испанци, сега е точният момент да обясним на испанците, че България е точната страна", каза още Басат. Той каза още, че е останал силно впечатлен от гостоприемството на българите и шуменци и че е очарован от родната кухня.

Той каза още, че има идея да посредничи за побратимяването на Шумен с испанския град Матаро, който се намира в близо до Барселона.

Луис Басат е и известен тв водещ в Испания, освен това е организирал официалните церемонии по откриването и закриването на Олимпиадата в Барселона през 1992 г.