Канадски генерал-губернатор изяде сърцето на тюлен
Канадски генерал-губернатор изяде сърцето на тюлен / снимка: БГНЕС

Генерал-губернаторът на Канада Мишел Жан изяде сърцето на убит за нея тюлен, за да покаже солидарност с инуитските ловци, предаде АФП. Стотици инуити се събраха за празника в Ранкин Инлет в Нунавут, първата спирка на Генерал-губернатора Мишел Жан, от общо девет далечни северни града, като канадски държавен глава и представител на кралица Елизабет II.

Жан коленичила върху трупа и използвала традиционния нож улу, за да отреже месото. След това попитала един от домакините: "Мога ли да опитам сърцето?" Според CTV Жан е определила сърцето на тюлена като "изключително вкусно" и е заявила, че "има вкус на суши". Тя изрази подкрепата си за традиционния за инуитите лов и търговия с тюленско месо и продукти. Мнозина се опасяват, че техният начин на живот ще бъде разрушен след европейската забрана на тюленски продукти.

Европейският парламент наскоро гласува забраната в знак на протест срещу комерсиалните методи за лов, допълва БГНЕС. Тя не важи за туземните племена от Севера, но опасенията са, че неминуемо ще ги засегне, след като влезе в сила през следващата година.

"След като веднъж разрушиш пазара за една група, той е разрушен за всички", обясни инуитският лидер Мари Симон, която аплодира Жан за нейната подкрепа за ловците.

Министърът на отбраната Питър Маккей, който е от атлантическа Канада, заяви преди пътуването си за наблюдение на годишните арктически военни упражнения, че очаква с нетърпение "вкусното тюленско". "Бих посъветвал всички канадци да го опитат", каза той.

Групите за защита на правата на животните смятат лова за варварски и водят агресивна кампания за спирането му. Отава е разрешила убиването на до 338 хиляди тюлена тази година, което не представлява опасност от застрашаване на вида.