/ / iStock/Getty Images
Канадското правителство е представило на парламента за одобрение изменения в наказателния кодекс, с които да се наказват престъпления, извършени на Луната, съобщи телевизионният канал CBC.

Националният наказателен кодекс вече предвижда отговорност на канадските астронавти за престъпления, извършени по време на космически полет на МКС. Всяко незаконно действие, извършено там, се счита за извършено в Канада.

Измененията са резултат от присъединяването на Канада към проекта Lunar Gateway, чиито членове планират пътувания до Луната.
Новият вариант на канадския наказателен кодекс ще отчита престъпленията, извършени на станцията Lunar Gateway - която се планира да бъде построена в лунна орбита, по време на транспортирането до нея или на повърхността на самата Луна.

САЩ планират да построят станцията Gateway в лунна орбита през 2020 г. и канят партньори от Международната космическа станция да участват в проекта.

През 2023 г. се очаква ракетата носител Falcon Heavy да изведе първите два модула на станцията - енергийния задвижващ модул PPE и жилищния и товарния модул HALO - до Луната.

През декември 2020 г. Канадската космическа агенция (CSA) и НАСА подписаха споразумение, потвърждаващо участието на Канада в проекта Lunar Gateway.

 
БТА