Калин Терзийски е сред тазгодишните носители на наградата за литература на ЕС
Калин Терзийски е сред тазгодишните носители на наградата за литература на ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският поет, писател и сценарист Калин Терзийски е сред 12-те носители на годишната награда на ЕС за литература, съобщи Европейската федерация на издателите, цитирани от БТА.

Наградата се присъжда на най-добрите нови или утвърждаващи се автори и се връчва на Панаира на книгата във Франкфурт, се отбелязва в съобщението. Терзийски печели отличието с краткия разказ "Има ли кой да ви обича". Всеки от наградените получава премия от 5000 евро и възможността творбата му да бъде преведена на други езици, за да стигне до по-широка международна публика.

Останалите отличени са от Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция, Великобритания.

Наградата се връчва с подкрепата на Европейската комисия, Европейската федерация на продавачите на книги, Европейския съвет на писателите и Европейската федерация на издателите. В конкурса участват автори от 36 държави, а победителите се определят от жури, съставено от представители на 12 от тези страни на ротационен принцип и така всяка държава участва във взимането на решенията веднъж на три години.

На 28 ноември победителите от тазгодишния конкурс ще посетят Брюксел, където ще се срещнат с представители на творческия и политическия елит.