Какво разкриват кошмарите за здравето ни
Какво разкриват кошмарите за здравето ни / Thinkstock/Getty Images

Повтарящите се кошмари могат да предоставят важна информация за здравето, дори носят признаци за наближаваща болест, смятат учени, които установили, че кошмарите в детството може би носят признаци за психични разстройства по-късно в живота на човек.

В изследването участвали 6800 деца. Резултатите показват, че децата с чести кошмари (по два-три пъти седмично) на възраст между 2 и 7 години са 3,5 пъти по-склонни да имат психотични преживявания като халюцинации и чуване на гласове в тийнейджърска възраст.

Изследователите смятат, че честите кошмари може да бъдат показател за емоционална травма при децата, когато са будни. Това може да бъде например малтретиране или тормоз. Видео игрите с насилие преди лягане също може да окажат влияние.

Смята се, че в кошмарите си можем да изпитаме заплаха за живота си, за да се справим с това, когато сме будни. Кошмарите могат да бъдат показател и за подценяван психичен проблем, който нарушава съня ни.

Хората сънуват само по време на фаза, наречена бързо движение на очите (БДО) по време на сън. Това е много лек сън, който се случва средно по 4-5 пъти през нощта, посочва БГНЕС.

"Много медицински проблеми причиняват нарушение на съня. Това означава, че е по-вероятно да се събудим по време на БДО и да си спомним, че сме имали кошмар", казва д-р Никълас Оскрофт, изследовател на съня и кардиолог.

Редовните кошмари могат например да бъдат признак за сънна апнея. Това причинява временно спиране на дишането, защото се запушват дихателните пътища. Пациентите със сънна апнея често имат кошмари.