Какво промени историята на този ден?
Какво промени историята на този ден? / БГНЕС
На 8 декември 1980 година в една мъничка нюйоркска книжарница влиза пълничкък младеж с очила и си купува книгата на Селинджър „Спасителят в ръжта”. После на улицата написва на първата страница „Това е моето изявление. Подпис: Холдън Колфийлд”. Този човек смята, че огромната част от него е литературният герой Холдън, а другата – по-малката – дяволът.

Името на младежа е Марк Дейвид Чапман и малко по-късно и малко по-късно същия ден ще застреля Джон Лелнън.

Историята на убийството на Джон Ленън е добре известна. Чапман е шизофреник, наркоекспериментатор и религиозен сектант. На 8 декември той се среща два пъти с Ланън. Първия път, за да му поиска автограф, втория – за да го убие. Между двете срещи самият Чапман твърди, че се е прокраднало съмнението да не стреля по Ленън. Но после заявява, че все пак е трябвало да види „къде зимуват патиците” – цитат от „Спасителя в ръжта”.

Всъщност убийството на Ленън има много повече общо с книгата на Селинджър, отколкото с музиката. Случката от гледна точка на третия герой в събитията – книгата – чуйте в прикачения звуков файл, с фон – песента „Спасителят в ръжта”.