Какво ни кара да ядем повече, отколкото е необходимо?
Какво ни кара да ядем повече, отколкото е необходимо? / Thinkstock/Getty Images

Жените, които прекарват много време пред огледалото, ядат дори тогава, когато не са гладни, установи проучване на учени от Холандия, предаде Science World Report.

Какво хапват блондинките, брюнетките и червенокосите

Изследователите са изучили явление, много разпространено сред представителките на нежния пол. За целта те разделили 107 доброволци на две групи. Едната трябвало да се гледа в огледалото често, а другата - не. Специалистите констатирали, че тези, които прекарват много време пред огледалото, ядат дори тогава, когато не са гладни.

Лошото настроение събужда желание за вредна храна

Освен това специалистите открили, че не само огледалата влияят на количеството погълната храна. В друг аспект на участниците в експеримента са били показвани рекламни клипове. Доброволците, гледали рекламите, в които акцентът е бил върху вида на тялото, са си хапвали повече от останалите, гледали записи с неутрално съдържание.

Храненето пред телевизора води до затлъстяване

Специалистите отбелязват, че няма нищо лошо в това човек да се гордее с външния си вид. Прекаленото внимание, обърнато към собственото тяло, обаче води до преяждане. Освен това хората, които се любуват по-често на изображението си в огледалото, в повечето случаи са егоцентрични. А има и такива, които са склонни към дисморфофобия (хронично недоволство от своето тяло).

Източник: БТА