Какво хапват световните лидери
Какво хапват световните лидери / Gulliver/Getty Images

Дали изтънчените деликатеси, поднесени в правилния момент на президентите, кралете и шейховете, могат да предрешат съдбата на света, е нещо, което обезателно трябва да знае екипът на Le Club des Chefs des Chefs - Клуб готвач на готвачите.

Клубът е основан преди 35 години и си събира веднъж годишно. Тогава членовете на клуба обсъждат рецепти и съвети за официални вечери и частни забавления на държавниците, посочва БГНЕС. Ако приемем, че Уинстън Чърчил е бил прав, когато казвал, че "стомахът владее света", то годишната среща на 27-те готвачи може да повлияе на много решения - поднесената храна на политиците влияе на настроението, отпускането и забавлението им преди важни срещи и подписване на споразумения и договори.

Срещата на най-добрите готвачи тази година се състоя във френската столица Париж. Видните 27 готвачи разкриха пред журналистите някои от строго пазените тайни на Белия дом, Кремъл и Елисейския дворец.

Така например Владимир Путин е единственият държавен глава, който има личен служител за опитване на храната. Той опитва абсолютно всичко преди неговия шеф. Американският президент Барак Обама не обича червено цвекло и не желае то да фигурира в менюто на Белия дом. Френският президент Франсоа Оланд пък никога не е опитвал артишок, а Никола Саркози не яде сирена. За сметка на това германският канцлер Ангела Меркел обожава френската кухня и много често за обяд лети до Париж.

Със своите идеи членовете на клуба мога да влияят върху атмосферата и настроението на световните лидери. И така за срещата между Оланд и Меркел по повод 50-годишнината от френско-германското примирие френските готвачи решиха да сготвят същото меню, което е било направено и за срещата между Шарл Де Гол и Конрад Аденауер при подписването на договора за приятелство през 1962. Сред поднесените ястията били печено говеждо и макарони с малини.