Какво е Facebook ревност и кой страда от нея?
Какво е Facebook ревност и кой страда от нея? / БГНЕС

Студентите, които получават по-високи оценки в университета, е по-вероятно да изпитат т. нар. Facebook ревност, показва ново проучване. Участниците в него трябвало да отговорят на въпроса „Как ще реагирате, ако видите съобщение във Facebook-а на партньора ви, което гласи „Какво ще правиш по-късно?“. Оказало се, че студентите с най-висок коефициент на интелигентност и най-високи оценки са и най-ревниви.

Макар това да са само предварителни резултати, според професора по психология Дениз Фрийдман по-интелигентните хора са по-склонни да изпитат чувства на ревност. „Те са по-съвестни, имат невероятен самоконтрол и са перфекционисти. Усещането, че може би им изневеряват, пречи на съвършенството, което се опитват да постигнат във всички области“, смята Фрийдман.

И докато жените по принцип са по-склонни на Facebook ревност, то изследването установило, че ревността на мъжете се засилва значително, ако видят в съобщението емотикона – усмивка или намигване.

„Мъжете са по-ревниви, когато става въпрос за сексуална изневяра, докато представителките на нежния пол приемат емоционалната изневяра по-тежко. Освен това намигащата емотикона предполага флирт, дори сексуален намек, което обяснява влиянието й върху мъжете“, допълва професор Фрийдман.