Какви са вредните ефекти от похапването нощем?
Какви са вредните ефекти от похапването нощем? / Thinkstock/Getty Images

Храненето в обичайните за сън часове влияе върху умствените способности, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Похапването нощем може да е лошо за фигурата Ви и да повлияе върху метаболитното здраве, довеждайки до преддиабетно състояние. Но това не е всичко - този навик може да има вредни последствия върху когнитивните способности, по-специално върху обучението и запаметяването, са установили учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Не започвайте диета в началото на годината

Изследването им е извършено с мишки. Учените констатирали, че когато гризачите редовно ядат нощем, по-трудно разпознават нов обект в сравнение със събратята си, които се хранят денем. Това свидетелства, че дългосрочната им памет значително е намаляла. Нощните гощавки влияят върху когнитивните функции, свързани с хипокампуса - мозъчна зона, която контролира дългосрочната памет и позволява регистрирането и складирането на нови спомени.

Зимата сваляме килограми, без да се морим

Засегнат е протеинът CREB в хипокампуса. При мишките консумацията на храна нощем намалява дейността на този протеин, който е замесен в обучението, запаметяването и циркадния ритъм. Това намаляване влияе върху паметта. Погледнато в дългосрочен план, то може да улесни появата на болестта на Алцхаймер.

Ролята на хипокампуса в циркадния ритъм е повлияна от нощните гощавки, но това не се отнася за главния "осцилатор" в биологичния часовник - супрахиазматичното ядро, което се намира в хипоталамуса. В противен случай това би довело до десинхронизация на биологичния часовник и до още по-голямо увреждане на паметта.

Вижте кои плодове топят килограми

Предишни изследвания показаха, че работещите нощна смяна постигат по-слаби резултати на когнитивни тестове в сравнение с колегите си, които работят през деня. "Графиците за работа ни карат да ядем в различни часове и през целия ден. Следователно е важно да разберем как часовете, в които се храним, влияят върху когнитивните ни способности", заяви Кристофър Колуел от екипа.

Резултатите от изследването са публикувани в eLife.

Източник: БТА