Каква е връзката между митичната горгона Медуза и медузите?
Каква е връзката между митичната горгона Медуза и медузите? / Thinkstock/Getty Images

Има ли връзка между митичното създание горгона Медуза и морските животни медузи? Защо носят едно и също име и горгоната Мудуза всъщност медуза ли е била?

Думата медуза означава пазител. Горгоните в гръцката митология са чудовища, при това женски. Името им идва от думата горгос, означава ужасни. Медузата е най-известната, но има и други. Например сестрите и Евриала и Стено. Медуза е по-скоро определение и означава пазител, както казахме. По-точно пазителка. Горгона Медуза е онази от горгоните, чиято задача е да пази. И тя като останалите има лице на страховита жена, много грозна. Може да превръща всеки, погледнал я в очите, в камък, и косата и се състои от змии. Освен това има крила. Толкава за описанието и.

Знаете, че общуването на Персей и горгоната Медуза не завършва в полза на чудовището. Персей успява да я излъже, отрязва и главата и я използва за оръжие. Оттам нататък главата на победеното грозилище се превръща в нарицателно. Фройд много си пада по този символ. За него това е висшият талисман, който носи образа на кастрацията. Свързан е с детското откриване на майчината сексуалност и отхвърлянето и. Феминизмът през XX век открива в Медуза свой символ, тъй като няма по-живописно изображение на женския гняв от Медузата. Разбира се горгоната Медуза е използвана и за лого. Да вземем например модният законодател Версаче, което е грандиозна тъпотия. Да, Версаче е от Южна Италия, там гръцкото влияние е силно. Той е държал да покаже в работата си връзка с класиката. Но да сложиш емблема на модна компания, ориентирана най-вече към жени, традиционно зверски грозното чудовище, със змии за коса, което отблъсква мъжете, е меко казано нелепо. Но ние твърде много се отплеснахме. Просто искахме да илюстрираме подробно как митологичното същество е достигнало до нас.

Сега за медузата като биологична единица. Тя е безгръбначно животно от тип мешести. На близо 700 милиона години е. Варира по форма и големина, но общо взето има едни и същи белези - тяло като диск, свивайки го се придвижва, и пипала с помощта на които ловува. Именно тези пипала вдъхновили Карл Линей, шведски учен, който се заел със сложната задача да класифицира живите същества. В този труд, класификационният, на Линей е обърнато внимание на еднорога, грифона, феникса и дракона. Изобщо малка мешавица, но много интересна, без съмнение. През 1752 година Карл Линей решава да лепне името Медуза от митологията на онези мешести водни същества с парещите пипала, което дава ясно обяснение, какво е мислил Линей за жените. Защо ги кръщава по този начин, а не по друг не е ясно. Уви, ние почти нямаме информация, как е било името на тези същества, преди да бъдат наречени медузи. Например знаем, че в турския език са се наричали и все още се наричат морски майки. Ако забелязвате асоциацията им пак е с нещо женско. А заради парещият ефект на пипалата, и с нещо опасно. Ето защо не можем да отречем, че Линей има известно право в кръщаването, много повече от английския термин jelly fish, което означава риба желе.

Такава е връзката между митичното създание горгона Медуза и морското животно медуза.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук