/ iStock/Getty Images
Всеки помни ястието с онзи вкус от детството, който ни кара да мечтаем и копнеем за още, който ни връща в щастливите години на радостта от ухаещата на свежи зеленчуци и ароматни подправки кухня, на сервираната с усмивка гозба. Всеки има различен спомен за този вкус. Дали от домашно приготвеното пилешко или телешко, вегетарианско, спретнато набързо или планирано дълго и с усърдие, той винаги ни пренася в детския свят на радостта, спокойствието и насладата от вкусната храна, такава, каквато я прави мама, пишат момичетата от Edna.bg в новата си кулинарна рубрика "Истории от кухнята".
Иска ни се да пренесем вкуса от детството в настоящето, във времето, когато вече сме пораснали и светът безпощадно ни завихря със своите изисквания, ангажименти и липса на време, със сухите сандвичи, които хапваме на крак в почивката между две бизнес срещи. Иска ни се миг блажено безвремие, което идва с вкусния обяд или вечеря – както когато бяхме малчугани.

Кои са съставките на усмихнатото детство и можем ли да пресъздадем вкуса му в ежедневието си? Дали в основата му не стоят любовта, любопитството и уютът, който носи питателната вкусна храна, сервирана всеки път с грижа и внимание? Или това са десетките експерименти и приключения, в които се впускаме  в кухнята – ей така, по хлапашки начин, без да му мислим много, нетърпеливи за крайния резултат?
Вкусът от детството е неповторим и уникален за всеки, но винаги е подправен с една лъжица съвършено балансирано съотношение между сладкото и соленото, апетитно лютото и стипчивото, киселеещото и услаждащото се. Можем да го открием  всеки път, когато искаме да усетим истинското удоволствие от храненето, защото той остава разпознаваем и непроменен с годините - какъвто винаги сме го харесвали – освежаващ, обогатяващ и напълно достатъчен, за да се възхитим на всяка хапка.

iStock/Getty Images/Net Info

Универсалната подправка Vegeta, която познаваме от деца и която се превърна в синоним за перфектно балансиран вкус, има дълга история. Тя е изобретена през 1959 г. от Залта Бартл и бързо стана незаменим помощник на домакинствата по целия свят, включително и в България. Съставена от морска сол, сушен морков, пащърнак, картоф, лук, целина и листа от магданоз, Vegeta е напълно естествен и здравословен начин за овкусяването на различни и разнообразни ястия от зеленчуци, месо или риба. 
През годините универсалната подправка Vegeta премина през различни подобрения. Тя нееднократно осъвременяваше опаковката си, за да я направи още по-разпознаваема и привлекателна, но запази високото си качество и успя да съхрани своя хармоничен и забележителен вкус, който превръща всяко ястие в кулинарна магия.
Повече от 50 години Vegeta прави готвенето лесно. Една супена лъжица от универсалната подправка е достатъчна, за да преобрази всички готвени или задушени ясния в копнеж по детството и желание за още.
„Вегета“ означава свобода в готвенето. Тя е подходяща както за традиционалистите, така и за смелите експериментатори, които искат да опитват нови рецепти и комбинации. Миксът от подправки и сушени зеленчуци е несекващо вдъхновение за всички домакини - от нашите майки до нашите дъщери. Каквото и да решим да сготвим, Vegeta ще предизвика креативността ни и ще превърне семейната вечеря в незабравимо удоволствие и за готвещия, и за консумиращия.