Как ще наричат Бил Клинтън, ако Хилари спечели изборите?
Как ще наричат Бил Клинтън, ако Хилари спечели изборите? / Guliver/Getty Images

Ако във вторник Хилари Клинтън стане първата жена президент, Америка ще трябва спешно да реши една малка главоблъсканица: как да нарича нейния съпруг, бившия президент Бил Клинтън, отбелязва в кореспонденция от Вашингтон Брижит Дюсо от Франс прес.

Хипотетичният случай е двойно безпрецедентен. Никога един мъж не е влизал в Белия дом като съпруг на жена президент, а и никога един бивш президент не е бил женен за новоизбрания.

Бивш модел или бивш президент: Кой ще наследи Мишел Обама?

"Първият джентълмен" - това обръщение може да се наложи неофициално според експерти за разлика от "първия мъж", "първия съпруг" и други измислени словосъчетания.

"Имаме шест жени губернаторки в САЩ и хората наричат неофициално мъжете им "първи джентълмени", обяснява за АФП Лиза Гротс, експерт по етикецията с петнайсетгодишен стаж.

Как ще наричат Бил Клинтън ако Хилари спечели изборите
netinfo
Нещата обаче са по-сложни, когато става дума за семейство Клинтън, защото 70-годишният Бил Клинтън е управлявал като президент от 1993 до 2001 г. А щом си бил президент, запазваш титлата до живот, отбелязва пред АФП Алида Блек от Историческата асоциация към Белия дом.

"Той ще запази титлата си", уверява историчката. Протоколът изисква двамата да бъдат наричани "президентът Клинтън и бившият президент Клинтън".

Най-прочутите първи дами, които ще се помнят дълго (СНИМКИ)

"Същото стана със семейство Буш", по-точно с Джордж У. Буш - 43-я президент на САЩ, и баща му Джордж, 41-я поред. "Освен президента Буш имахме и бивш президент Буш и когато двамата бяха заедно, ги представяха точно така", казва тя.

Ако Хилари Клинтън бъде избрана, "президентският протокол ще обмисли с двамата съпрузи как да преименува офиса на първата дама", добавя Алида Блек.

"От уважение към жена си" той ще намери решение в личен разговор с нея, смята обаче Лиза Гротс.

Как ще наричат Бил Клинтън ако Хилари спечели изборите
netinfo
Едно нещо е сигурно: Бил Клинтън, който все още е твърде активен и води месеци наред кампания в подкрепа на жена си, няма да може нито да работи, нито да получава възнаграждение от администрацията, ако се върне в Белия дом.

Тайните на Хилари Клинтън, които нямат нищо общо с политиката

"Това е незаконно", обяснява Алида Блек и допълва, че Хилари Клинтън със сигурност ще може да му поверява неофициални и неплатени мисии, както самият Бил правеше с нея по време на първия си мандат.

Той я бе натоварил да работи по реформата в здравното застраховане, приключила по-късно с провал, припомня агенцията.

Челси Клинтън vs. Иванка Тръмп: Победител е Иванка

През май Хилари Клинтън заяви, че съпругът й ще има за задача да съживи икономиката. "Защото знае как", обясни тя, имайки предвид президентските му години, които се характеризираха с балансиран бюджет и милиони новосъздадени работни места.

Първите дами имат собствен шеф на апарата, свой персонал в Белия дом и по традиция работят за каузи, близки за тях и непредизвикващи полемика: популяризация на книгите и образованието за Лора Буш, градинарство, борба със затлъстяването и подпомагане на ветерани - за Мишел Обама.

Бил Клинтън е премного несъвършен и премного политик по натура, за да се занимава с растениевъдство, отбелязва АФП.

В колежа наричали Хилари Клинтън Сестра Хладилник

Някои критици вече се възмущават макар неофициално от идеята да бъде наричан "първи джентълмен", припомняйки някогашните му афери с жени, които едва ли са пример за джентълменско поведение.

Той обаче се подготвя за тази роля.

Как ще наричат Бил Клинтън ако Хилари спечели изборите
netinfo
С цел да не дава повод за критики вече от месеци не е приемал покани за платени речи, съобщи телевизия Ен Би Си. През 2015 г. подобни речи му донесоха милиони долари, припомня АФП.

През август той съобщи, че излиза от директорския борд на фондация "Клинтън", която бе създал след напускането на Белия дом, и че ще спре да събира дарения за нея.

Източник: БТА