Възможно ли е да спрем да боледуваме, да избираме децата си по каталог? Или пък роботи да ни дават професионални съвети?

Някои от тези неща звучат напълно налудничаво. Но така ли е в действителност?

Aмериканският физик-теоретик д-р Мичио Каку, потърси отговор на въпроса „Как би изглеждало бъдещето на човечеството?". След дискусии с повече от 300 от най-добрите учени в света, д-р Каку е съставил списък с някои от нещата, за които е добре да бъдем подготвени в бъдеще.

Ето неговата теория за 10-те неща, които ни очакват в бъдещето:

Компютрите ще изчезнат

Според закона на Мур, компютърната мощност се удвоява на всеки 18 месеца. Това означава, че до 10-12 години чиповете ще струват колкото парче хартия. Компютрите, познати ни днес, ще изчезнат, ще бъдат никъде и навсякъде, вездесъщи, но скрити, също като електричеството и течащата вода.

Разширената реалност ще бъде всекидневие

Сцените от „Матрицата" няма да бъдат само във филмите. Ако интернет бъде достъпен чрез контактни лещи, биографии ще се появяват до лицата на хората, с които се разминаваме, ще виждаме субтитри, ако говорят на чужд език. Тези лещи ще направят революция в живота и работата на актьори, политици, хирурзи, туристи, астронавти.

Мозъчната система ще засили интернет

В следващите десетилетия ще можем да контролираме компютрите с ум, а не с мишка. Ще бъдат инвестирани милиони долари в картографирането на невронните пътища в мозъка, следващият голям проект на науката. Това би могло да облекчи страданията на хората с психични заболявания и да позволи на тези с парализа да управляват компютри, видео игри, домакински уреди със силата на мисълта. Ще можем да упражняваме телепатия и телекинеза.

Капитализмът ще бъде усъвършенстван

Ние сме по пътя към „перфектния капитализъм", когато законите за търсенето и предлагането станат точни, всеки ще знае всичко за даден продукт, услуга или клиент.

Роботите ще бъдат нещо обичайно

Изкуственият интелект бавно навлиза в ежедневието. Роботи лекари или адвокати ще дават професионални съвети. Ще има коли без шофьор, управлявани чрез GPS и радар. Пътни инциденти и задръствания ще станат архаизми.

Остарелите части на тялото ще бъдат заменяни

Засегнатите от болест или остарели части на тялото ще бъдат заменяни също като автомобилни части. Учените ще създават органи от нашите собствени клетки. Изразът „отхвърляне на орган" ще бъде отживелица.

Родителите ще проектират потомството си

Родителите ще могат да създадат дете като избират между различни генетични характеристики. Много увредени или нефункционални гени ще бъдат излекувани.

Кибер медицината ще удължава живота

Процесът на остаряване ще бъде забавен. ДНК чипове ще откриват признаци на рак години преди образуването на тумор. Така човек няма да има нужда да ходи на лекар, преди да има нужда от него.

Диктаторите ще бъдат загубеняци

Интернет кара хората да мислят, че не трябва да живеят като роби. Диктаторите, които се страхуват от интернет, ще се превърнат в едни загубеняци.

Интелектуалният капитализъм ще замени стоковия капитализъм

Икономиката на нациите, базирана на смесица от стоков и интелектуален капитализъм, ще се развие и тези нации ще забогатеят.