Как мъжете оценяват дали са секси за жените при случайна среща
Как мъжете оценяват дали са секси за жените при случайна среща / Thinkstock/Getty Images

Хетеросексуалните мъже умеят устойчиво да надценяват сексуалния интерес на жените към тях, сочи ново изследване, цитирано от „Индипендънт".

Предишна научна работа в сферата е показвала, че мъжете имат навика да не преценяват добре сексуалното желание у жените. Това често е базирано на индивидуални черти или фактори от самата ситуация като консумацията на алкохол.
Новото изследване предполага, че персоналните разбирания за връзките на всеки мъж могат да окажат влияние на преценката дали жената насреща е сексуално заинтересувана от него.

Сексът или любовта? Кое е по-важно за мъжете?

Изследователите са накарали 500 мъже да си представят ситуация, при която в нощен клуб срещат погледа на привлекателна за тях жена и тя им отвръща с усмивка.
От мъжете е поискано да определят нивото на интерес, което тази въображаема жена има към тях, вариращо от „незаинтересувана" до „извънредно заинтересувана".
Наред с това мъжете са помолени да определят сами за себе си дали са от хората, които по-скоро имат страстно желание за романтични отношения или обратното, странят от такива.

Изненадващи открития за жените, мъжете и секса на първа среща

Обобщението на опитите показва, че мъжете, които оценяват високо собственото си сексуално желание, си представят също, че жените са по сексуално заинтересувани от тях. Те проектират собствените си желания върху техния обект.

Обратното, мъжете, които избягват романтични отношения, логично не виждат същото отсреща във въображаемите ситуации.

8 секс лъжи, които жените казват на половинките си

Изследването е доказателство как пожелателното мислене предопределя социалното взаимодействие при хората.

„Реално виждаме това, което ни се иска, а не каквото всъщност виждаме", обобщават авторите.

Източник: БГНЕС