Как действа пушенето на американците?
Как действа пушенето на американците? / www.sxc.hu

Пушенето и - в по-малка степен - затлъстяването, обясняват защо американците не живеят колкото французите или японците, съобщава Ройтерс.

Експерти от Националния съвет за изследвания в САЩ откриха, че въпреки че само 20% от гражданите на САЩ пушат в момента, цели 40% са пушели през 60-те и населението все още плаща цената за това удоволствие. "Други фактори като затлъстяването, диетите, упражненията и икономическото неравенство вероятно също играят роля в сегашната разлика между САЩ и другите страни", съобщи комисията от експерти, назначена от съвета.

Много специалисти са се опитвали да установят защо САЩ, които харчат за здравеопазване повече на глава от населението от която и да е друга страна и имат относително богато и добре хранено население, не издържат сравнението с другите страни. Екип изследователи от Университета в Южна Калифорния са прегледали статистиката за причините за смъртта. Пушенето, което убива както пряко, чрез поглъщане на дима, така и непряко чрез вторичното пушене, е било отчетено като съществен фактор, отбелязва БГНЕС.

Преди 50 години САЩ са изпреварвали Европа и Япония по броя на пушачите, което все още оказва влияние върху смъртността. Пушенето е причинило съкращаване на очакваната продължителност на живота и в Холандия и Дания, които са другите две страни с относително лоши прогнози. С намаляването на броя на пушачите, общата продължителност на живота в САЩ може да се увеличи.