/ iStock
Обикновено си мислим, че служителят, работещ от вкъщи, е седнал в отпусната позиция на мек диван или легло. Всъщност е невъзможно да работите така дълго време: гърбът и вратът ви бързо изтръпват и е трудно да се подготвите за работа. Експертът Екатерина Судина бе попитан как да създадем идеално място за дистанционна работа и да го впишем успешно в интериора.

В идеалния случай трябва да се отдели отделна стая за домашен офис, по-близо до входа на апартамента или къщата. Но за случаите, когато трябва да приемете колеги, клиенти или партньори там, е препоръчително да имате баня наблизо, каза Судина.

„Ако можете да организирате само работна зона (например в хола), важно е да разберете как да я отделите от останалото пространство. Можете да помислите за инсталиране на декоративна преграда, поставяне на рафтове, зониране на пространството с платнена завеса или използване на параван. В краен случай работното място трябва да се подчертае с цвят”, обясни експертът.

„В същото време е важно да премахнете от видимостта елементи, които са свързани с хобита: игрови конзоли, музикални инструменти и т.н. За да няма изкушение да се разсейвате от тях през деня“, отбеляза дизайнерът.

Също така е важно да оправяте леглото си всяка сутрин, ако работното ви място е в спалнята. Това е необходимо, за да се замаскира мястото за почивка, обясни Судина.

Помислете за нюансите
Можете органично да поставите работния плот в интериора на всяка стая, като комбинирате плота с нощно шкафче или стойка за телевизор. Има вариант и да се вгради в перваза на прозореца, даде примери..

„Тези, които се нуждаят от лаптоп само за работа, със сигурност ще харесат опцията за сгъваема компютърна маса. Винаги можете да го поставите, където ви е по-удобно, а след работа просто да го сгънете и приберете“, обясни дизайнерът.

Ако работата ви изисква офис пространство, маси, документи, два монитора, ще ви е необходима добре обмислена система за съхранение на всичко необходимо.

„Например, принтер и скенер могат да бъдат скрити в шкаф или изтегляща се секция на маса или шкаф“, посъветва експертът.

Важно е да осигурите гнезда за цялото оборудване: поне три над плота и четири под него. Освен това трябва да помислите за качествено осветление. В допълнение към горния полилей или лампи, трябва да закупите настолна лампа или да инсталирате осветление в рафтовете на стената, заключи дизайнерът. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Рамблер